Csendben, láthatatlanul, Kovalcsik Ildikóként fogadott örökbe egy ovit Lilu, akinek szívügye a gyermekek támogatása és védelme. Mint mondja, ha mindenki annyit tenne, ami nem okoz számára érezhető veszteséget, jobb hely lenne ez a világ. Liluval beszélgettünk gyerekekről, segítségnyújtásról, jótékonyságról.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy anya, aki elkezdett írni egy mesét. Ekkor még nem tudta, hogy története valódi tündérmesévé kerekedik telis-tele csodával, örömmel, szívszorító pillanatokkal, könnyekkel, jó cselekedetekkel. A történetet Barát Hella, az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom alapítója kezdte írni azzal, hogy a lányai nem használt játékait egy hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő ovinak küldte el. Ma ez az anya 750 olyan magyarországi intézményt – köztük 490 óvodát, 130 gyerekházat, 50 tanodát, 45 gyermek- és 35 anyaotthont – lát a térképén, amelyeket örökbefogadáson keresztül lehet segíteni. A mesét most már többezernyi örökbefogadó, megannyi segíteni akaró és a gyermekeivel játékot válogató anya írja. Köztük Lilu is, aki idén a saját örökbe fogadott ovija mellé a Játéksziget adományprogramjával további 4 intézményt fogadott örökbe.

Kép: Örökbe fogadok egy ovit

A játékok új élete

„Nagyon jó érzés tudni, hogy a gyermekeim játékának valahol folytatódik a története, hogy annak valaki ugyanúgy fog örülni. Mindig a Toy Story jut eszembe, hogy a kiselejtezett játékok milyen szomorúak, amikor már nem játszanak velük, amikor már nincsen barátjuk”

– mesélte Lilu, aki szerint az a legalapvetőbb, hogy a jótékonykodásnak legyen kultúrája.

Adó 1% nyilatkozat

„Fontos, hogy ez ne a hasznavehetetlen játékok összegyűjtése, selejtezés, szanálás legyen. Csak jó állapotban lévő játékokat gyűjtsünk össze, olyanokat, amilyeneknek mi is örülnénk, ha a gyerekünk kapná. Soha ne hozzunk senkit kényelmetlen helyzetbe, soha ne éreztessük azt, hogy a mi levetett, elhasznált dolgainkat kapja meg!”

– hívta fel a figyelmet a műsorvezető.

Segítsünk, tanítsunk, szeressünk!

Lilu szerint a gyerekekről való gondoskodás mindenki felelőssége. „Minden egyes gyerek ugyanaz a kis ember, kis lélek, akit meg kell védeni, és akit minden felnőttnek kötelessége megvédeni. A felnőtteknek az a dolguk, hogy kielégítsék a gyerekek igényeit, hogy segítsenek, hogy enni adjanak nekik, hogy ne hagyják fázni, hogy neveljék, tanítsák, szeressék őket” – mondta Lilu, majd hozzátette: nagyon fontos, hogy mindenki mindig annyit tegyen meg, amennyit meg tud.

Kép: Örökbe fogadok egy ovit

Családi örökség

Lilu elárulta, hogy a jótékonykodással ő is a családja örökségét viszi tovább: mint mondta, az anyukája kis kora óta megy, segít, ételt oszt és csomagol. A jó példát gyermekei is követik: noha a műsorvezető kisebbik fia, Félix még kicsi ahhoz, hogy megértse, a 12 éves Dávid már nagyon is sokat segít neki. A nagyfiú ezt tanulja a családban, a jótékonykodás, a másokra való odafigyelés már az élete szerves része. A műsorvezető szerint az, hogy milyen felnőttek lesznek a gyerekeink, nagyban függ attól, hogy mi, szülők hogyan edukáljuk, hogy hogy beszélünk és viselkedünk, illetve milyen mintát mutatunk.

Anya és nagykövet

Lilu nemcsak magánemberként támogatja az örökbe fogadott oviját immár egy éve, hanem a Játéksziget adományprogramjának nagyköveteként is segít, még több nehéz sorsú gyermeket elérve. A műsorvezető Józsa Krisztának, a játékáruház-hálózat brand- és kommunikációs menedzserének mesélt az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalomról és tapasztalatairól. Ennek hatására 2021-ben a játéküzletekben gyűjtött jó minőségű használt játékok nagy része hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodákban talál új gazdára.

„Játékot adományozni legalább annyira hasznos a rászoruló gyerekeknek, mint ruhát vagy élelmiszert, mivel a játékkal egyben örömöt is adunk, sőt ennél még sokkal többet. Minden gyermeknek jár a játék, hiszen minden gyerek szeret játszani, és a kisgyerekek számára a játék nemcsak örömforrás, hanem a fejlődés egyik legfontosabb pillére is”

– mondta Józsa Krisztina, akit anyaként is mindig megérintett a hátrányos helyzetű emberek sorsa, így rendszeresen a gyermekeivel együtt viszik el az összegyűjtött játékokat az üzletekbe.

Kép: Játéksziget

Lilu gondolatait a jótékonykodásról itt tudod megnézni:

 

Videó: Youtube/Anyamagazin, borítókép: Lilu

 

Mostantól adód 1%-ának felajánlásával is támogathatod a mélyszegénységben élő gyermekeket – megmutatjuk, hogyan. Kattints ide!