Már 6300-nál is többen fordították a figyelmüket olyan mélyszegénységben élő gyermekek felé, akiknek a csapból folyó víz is csodát jelent. Az Örökbe fogadok egy ovit (OFEO) rendszerében regisztrált örökbefogadók tavaly is több száz tonnányi adományt juttattak el 46 ezer nehéz sorsú gyermekhez az ország legszegényebb településeire. Emellett 352-en csak azért fogtak össze, hogy 1180 kis ovis kirándulni is mehessen.

„Óvó néni, ezt meseországból küldték nekem a tündérek? Honnan tudták, hogy erről álmodom?” – kérdezte egy ötéves kislány egy örökbefogadótól kapott harisnyát szorongatva. Ő az egyike annak a 46 ezer, mélyszegénységben élő gyermeknek, akit most már nem csak az óvó nénije lát.

Több mint 800 intézmény

A 2019-ben, három anya kezdeményezésével induló Örökbe fogadok egy ovit! mozgalomba ezidáig 6300-nál is többen csatlakoztak az ország minden pontjáról, hogy jó minőségű fölöslegükkel támogassák a nehéz sorsú gyerekeket. A mozgalom rendszerében már több mint 800, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekkel kapcsolatban álló intézmény – köztük gyerekházak, óvodák, gyerek- és anyaotthonok, valamint tanodák – szerepel.

„Az egyesület közvetlen kapcsolatot hoz létre a támogató és a támogatott között, így minden adakozó pontosan tudhatja, név szerint is ismerheti azokat a gyerekeket, akiket a figyelmével fogad örökbe”

– mondja Barát Hella, az Örökbe fogadok egy ovit alapítója.

Kép: OFEO

Céges felajánlások

Az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalomhoz a magánszemélyek mellett már több száz kis- és nagyvállalkozás is csatlakozott örökbefogadóként, vagy több intézményt segítő felajánlóként. Céges adománnyal többek között olyan vállalatok csatlakoztak, mint az IKEA, a Henkel, a CEWE Magyarország, a JYSK, a Rossmann vagy a DHL.

Adó 1% nyilatkozat

31 település ovisai kirándultak

A mozgalom 2022-ben indítottja útjára a Világjegy projektet, amely a rendszerében regisztrált 450 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő óvoda több ezer ovisának adhat lehetőséget arra, hogy kitörhessen a szüleitől örökölt korlátok közül. „A kirándulásalap indulásának első évében már 10 000 gombóc fagyira elegendő pénz, 4 millió 381 ezer forint gyűlt össze, így 31 település 1180 óvodásának nyílt lehetősége világot látni” – tájékoztatott Barát Hella, majd hozzátette: a tavaly szeptemberig beérkezett adományokból nyáron és ősszel utaztak az ovisok, az azóta beérkező felajánlásokat pedig 2023-ra gyűjtik. További 39 ezer hátrányos helyzetű gyerek közül ugyanis sokan még életükben nem lépték át a szülőfalujuk határát.

Kép: OFEO

 

Mostantól adód 1%-ának felajánlásával is támogathatod a mélyszegénységben élő gyermekeket – megmutatjuk, hogyan. Kattints ide!