Tíz hátrányos helyzetű óvoda kapja azokat a napvitorlákat, amelyeket az idén második alkalommal meghirdetett Alkoss szabadon művészeti pályázat álomutazás témában készült alkotásai díszítenek majd. A legjobbnak választott alkotásokból kiállítást szerveznek, a befolyt összegből pedig fejlesztőeszközöket és játékokat vásárolnak a kedvezményezett ovik számára.

Több mint 1200 sokszínű és kreatív alkotás érkezett az idén második alkalommal meghirdetett Alkoss szabadon művészeti pályázatra, amely 8–13, valamint 14–20 év közötti fiatalokat ösztönzött kreativitásuk kibontakoztatására. A Szárnyalj szabadon! alcímet viselő kiírás főtámogatója a Budapest Airport, az álomutazás témaköre pedig igazán változatos alkotásokban öltött testet a kisebb és nagyobb művészek ceruzája vagy ecsete alatt. A múzeumi látogatásoktól a világ nagy nevezetességeinek bemutatásán át a tengerparti nyaralásig vagy az űrutazásig számtalan terület került reflektorfénybe, és a nagy gépmadarakkal való utazástól is sokan el tudtak rugaszkodni az álom-úticéljuk eléréséhez.

napvitorla, alkoss szabadon, árnyékolás, hátrányos helyzetű ovi, alkotás

Az ötödik helyezett, Kliment Villő Zselyke alkotása

A fenntarthatóságot is szem előtt tartva többen kerékpáron vagy rolleren járnák be a világot, de akadt olyan díjazott kreatív alkotó, aki nemes egyszerűséggel egy ejtőernyővel ereszkedne alá az általa kiszemelt földrészre. Mivel a fenntartható utazás megjelenítéséért a Budapest Airport különdíja járt mindkét korosztályban, a nyolctagú zsűri külön értékelte a nem mindennapi utazási módok megálmodóit.

napvitorla, alkoss szabadon, árnyékolás, hátrányos helyzetű ovi, alkotás

Pintér Hanna Rita különdíjas alkotása

„Tavaly, amikor életre hívtuk az Alkoss szabadon pályázatot, álmaimban sem gondoltam, hogy már a második évben több mint 1200 pályamű érkezik be, négy országból. Jó érzés volt látni, hogy a mai, technológia uralta világban még alkotnak a gyerekek. Nehéz döntés után született meg a végeredmény, de minden fiatal alkotót arra biztatok, hogy alkosson tovább, élje meg a kreativitását a művészetben, hiszen minden alkotás egy kincs, személyiségünk lenyomata. Az alapítvánnyal készülünk a díjat nyert alkotások aukciójára is, és az ott befolyó összegből óvodákat segítünk majd a felnövekvő művészgeneráció alkotásra ösztönzésében”

– mondta el a díjátadón Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány vezetője.

„Számunkra is meglepő volt, hogy ennyi fiatalt ösztönzött alkotásra az idei pályázat témája, és ilyen sokan elküldték nekünk a még csak elképzelt vagy már megtörtént utazási álmaikról, élményeikről készült festményeket, rajzokat. Inspiráló volt a beérkezett alkotások közül a legjobbakat kiválogatni, az pedig, hogy sok fiatal művész a fenntarthatóságot vagy a környezetvédelmet is megjelenítette az alkotásában, egyértelmű jele annak, hogy hogyan gondolkodnak a fiatalok az utazás jövőjéről”

– nyilatkozta a beérkezett pályaművek kapcsán Valentínyi Katalin, a Budapest Airport vállalati kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese.

A díjátadónak a Budapest Park adott otthont, a nyertesek a Halott Pénz együttes koncertje előtt, a színpadon vehették át elismeréseiket. A pályázat mindkét kategóriájában az első helyezettek párizsi utazást nyertek a Budapest Airport felajánlásával, de korosztályonként további hét-hét fiatal alkotóművész is különleges díjazásban részesült. A legjobbnak választott alkotásokból kiállítást szerveznek, majd a műveket elárverezik, a befolyt összegből pedig óvodákat támogat a kiíró Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány.

A díjazott fiatal alkotók és felajánlott díjak

8–13 éves korcsoport

 • I. helyezett – Tóth Orsolya Zoé, 2 főre szóló párizsi út a Budapest Airport felajánlásával
 • II. helyezett – Aczél Gergő, Avalon Park-élménynap a nyertes és barátai számára
 • III. helyezett – Kránitz Luca, CarolynArt-workshop Sávolt Karolinával és alkotócsomag
 • IV. helyezett – Seprenyi Tamás, CarolynArt-workshop Sávolt Karolinával és alkotócsomag
 • V. helyezett – Kliment Villő Zselyke, alkotócsomag, a CarolynArt és a Bodó Galéria ajándéka
 • Az Avalon Park különdíja – Pilinyi Panna, Avalon Park-gokartfestés a díjazott alkotás képével és családi élménynap
 • A REGIO Játék különdíja – Bolvári Anna, REGIO Játék-ajándékutalvány és -ajándékcsomag
 • Fenntarthatósági különdíj – Varga András, családi repülőtértúra a Budapest Airport felajánlásával, 1 éves InspiKid online előfizetés, Inspibox.
napvitorla, alkoss szabadon, árnyékolás, hátrányos helyzetű ovi, alkotás

Az első és a második helyezett alkotása a 8-13 éves korcsoportban

14–20 éves korcsoport

 • I. helyezett – Fanta Júlia, 2 főre szóló párizsi út a Budapest Airport felajánlásával
 • II. helyezett – Zombori Zoltán, Budapest Park Skybox-használat
 • III. helyezett – Tóth-Rigler Emma, páros Sziget-napijegy a Vesta Home felajánlásával
 • IV. helyezett – Juhász Maja, páros Sziget-napijegy a Vesta Home felajánlásával
 • V. helyezett – Hetényi Lili, páros Sziget-napijegy a Vesta Home felajánlásával
 • A CarolynArt különdíja – Szikora Anna, CarolynArt-workshop Sávolt Karolinával
 • A CarolynArt és a Bodó Galéria különdíja – Kaló Nikolett, nagy értékű alkotócsomag
 • Fenntarthatósági különdíj – Pintér Hanna Rita, családi repülőtértúra a Budapest Airport felajánlásával.
napvitorla, alkoss szabadon, árnyékolás, hátrányos helyzetű ovi, alkotás

Az első és a második helyezett alkotása a 8-13 éves korcsoportban

A legjobbnak választott pályaművek alkotóinak elismerésével nem ér véget az idei pályázat, közönségszavazás indul ugyanis a mai naptól az http://alkossszabadon.com oldalon, ahol bárki leadhat egy szavazatot a neki tetsző pályaművekre. A közönségszavazás határideje: 2023. június 22., ezt követően nyerteseket hirdetnek mindkét korosztályban, akik izgalmas nyereményben részesülnek.

A pályaművek nyomtatott formában is láthatók lesznek a nyár folyamán: először a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A és 2B terminálját összekötő folyosón, majd ezt követően több nagyváros és az Avalon Resort&Spa *****Superior is teret ad az alkotások nagyközönség előtti bemutatkozására. A kiállításokról a pályázat honlapján, valamint social media felületein tájékozódhatnak.

10 óvoda kap árnyékolót

Az alapítvány ősszel egy különleges aukción értékesíti a nyertes pályaműveket a Bodó Galéria és Aukciósház közreműködésével, a befolyt összegből pedig országszerte tíz óvoda udvari árnyékolását oldják meg, valamint fejlesztőeszközöket és játékokat vásárolnak az intézmények egyéni igényei szerint. A kezdeményezés jótékonysági részének megvalósulását az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom és vezetője, Barát Hella segíti.

A társművészetek összekapcsolására különleges együttműködés is kezdődött a pályázat apropóján Emily és az Alkoss Szabadon Alapítvány között, miután a szervezet felkérésére Emily Alkoss szabadon címmel megírta a pályázat himnuszát.

 A pályázat támogatói

A pályázat támogatói:

 • Budapest Airport – főtámogató,
 • Avalon Resort&Spa *****Superior,
 • Budapest Park,
 • REGIO JÁTÉK,
 • ViktoriaVarga,
 • Vesta Home Zrt.

Szakmai partnerként csatlakozott:

 • Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművésze,
 • Bodó János, a Bodó Galéria és Aukciósház tulajdonosa,
 • Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar frontembere,
 • EMILY,
 • Barát Hella, az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom alapítója,
 • Csorba Anita, az InspiKid megálmodója.

Borítókép: Kaló Nikolett