Az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalmon keresztül közel 135 millió forint értékű adományt juttattak el kis- és nagyvállalkozások a mélyszegénységben élő gyermekekhez. A mozgalomhoz 6500 magánszemély mellett már több száz hazai cég is csatlakozott örökbefogadóként vagy több intézményt segítő felajánlóként az elmúlt három évben, így segítve a rendszerükben található több mint 800 intézményen keresztül elérhető, 46 ezer nehéz sorsú gyermeket.

Kis csapat, nagy érték

Az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalmat (OFEO) működtető maroknyi csapat három év alatt 10 millió forintos működési költséggel, 135 millió forint értékben szervezett tisztálkodószereket, játékokat, bútorokat, kirándulást hátrányos helyzetű gyermekközösségeknek. A mozgalomhoz csatlakozó közel 6500 örökbefogadó által pedig ezertonnányi ruha-, valamint játékadomány – és ami még ennél is fontosabb –, figyelem került célzottan a rászoruló gyerekekhez.

Magánszemélyek és cégek

Az OFEO rendszerében több mint 800 olyan intézmény található, amelyen keresztül 46 ezer nehéz sorsú gyermeket támogathatunk. Az OFEO 2019-es indulása óta magánszemélyek mellett már több száz kis- és nagyvállalkozás is csatlakozott örökbefogadóként vagy több intézményt segítő felajánlóként, amelyek összesen közel 135 millió forint értékű adományt juttattak el a gyerekeknek.

Több mint 118 millió forintnyi tisztálkodószer

Henkel 2020 óta összesen 44 180 gyermeknek küldött illatos adományt. A magyar multinacionális cég szépségápolási termékekkel foglalkozó üzletága nyolckamionnyi – összesen 150 ezer darab – tusfürdőt, sampont, szappant, fogkrémet, fertőtlenítő folyékony szappant, valamint mosószert juttatott el az ország legszegényebb településeire a világjárvány időszakában, tavaly és idén pedig kétkamionnyi, összesen 17 raklapnyi tisztálkodószert adományozott további 285 hátrányos helyzetű intézménynek.

adomány, céges adomány, örökbe fogadok egy ovit, mélyszegénység, hátrányos helyzetű intézmények

Kép: OFEO

 

3 millió 678 ezer forint készségfejlesztésre

L’Harmattan Kiadó jóvoltából 1152 különleges foglalkoztatófüzetet oszthattak szét az óvó nénik 7000 ovisnak: a 4–7 éveseknek szóló, matricákkal teli, játszós, rajzolós, eljátszós, újrarajzolós Varázsrajzkönyv a gyerekek fantáziájának fejlesztésében segít.

2 millió forint bútorokra és háztartásra

Az IKEA 2 millió 127 ezer 415 forintos adományának köszönhetően négy intézmény 250 gyermeke részesülhetett a jóból. A hátrányos helyzetű intézmények számára felajánlott összegből egy óvodába, egy családok átmeneti otthonába és két gyermekotthonba kerülhettek új bútorok, háztartási eszközök, különféle használati tárgyak és játékok.

1 millió forint játékokra

CEWE Magyarország Kft. az OFEO-n keresztül hat intézménynek több mint egymillió forint értékű adományt adott át. A 2022 decemberében értékesített CEWE Fotókönyvekből befolyó egymillió forintból öt óvoda csoportjaiba kerülhetett sok-sok új játék, gyümölcs és egyedi, saját fotójukkal ellátott színesceruza-készlet. A fotókidolgozó céggel karöltve Palácsik Lilla és férje, Visváder Tamás is a hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjtött: az influenszerpáros a saját készítésű, dedikált fotókönyv-receptgyűjteménye eladásából befolyt összeg száz százalékát, mintegy 170 ezer forintot fordított egy Pest megyei gyerekházra.

Tetűirtószer 400 ezer forint értékben

Florin Zrt. országszerte 17 hátrányos helyzetű intézményt látott el tetűirtó szerrel. A vegyipari és kereskedelmi cég Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Tolna és Baranya vármegyékbe közel 1000 gyermek számára juttatott el 50 liter tetűirtó szert, így segítve az intézményeket a fejtetvesség elleni védekezésben.

900 ezer forint fogkefére

Jordan hazai forgalmazója 18 intézményt fogadott örökbe, így 900 ezer forint értékben közel 1500 rászoruló gyermek fogmosópoharába kerülhetett fogkefe.

450 ezer játékokra és konyhai felszerelésekre

Három intézmény örülhetett a Körber Hungária Gépgyártó Kft. pénzadományának is, a cég 450 ezer forintos felajánlása 131 gyermek arcára csalt mosolyt. Két óvodába sok-sok új játék kerülhetett, egy tanodában pedig a konyhai felszerelések újulhattak meg.

adomány, céges adomány, örökbe fogadok egy ovit, mélyszegénység, hátrányos helyzetű intézmények

Kép: OFEO

 

2 és fél millió forint kézfertőtlenítőre

HGA Biomed Gyógyszergyártó Kft. 2 500 000 forint értékű adománya 120 intézménynek nyújtott segítséget. Ennyi Somogy, Tolna és Zala megyei gyerekház, óvoda, tanoda, gyerek- és anyaotthon kapott összesen 6720 darab 500 ml-es kézfertőtlenítőt.

Reggeli 200 gyereknek 3 hónapig

Három hónapon át több mint kétszáz Veszprém megyei hátrányos helyzetű gyermek reggelizőasztalára került egészséges reggeli. A Hester’s Life öt örökbefogadottja számára készítette össze a kiegyensúlyozott táplálkozást támogató csomagjait.

519 ezer forint játékokra

Öt hátrányos helyzetű óvoda udvarára telepít különleges napvitorlákat a Vesta Home Zrt. A kedvezményezett ovik árnyékolóira az Alkoss szabadon művészeti pályázat öt fiataljának felhőtlen gyermekkorról készült alkotásai kerülnek. Az óvodák emellett fejlesztőeszközöket és játékokat is kaptak, amelyeket a legjobb pályaművek eredeti darabjainak elárverezése után befolyt összegből vásároltak meg.

4 millió 381 ezer forint kirándulásra

Miután nagyon sokan szeretnék pénzzel támogatni a mélyszegénységben élő gyerekeket, az OFEO a Yettel és a Horwath HTL Hungary kezdő, több mint egymillió forintos pénzadományával útjára indította a Világjegy projektet, amely a rendszerében regisztrált 450 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő óvoda több ezer ovisának adhat lehetőséget arra, hogy kitörhessen a szüleitől örökölt korlátok közül. A kirándulásalap indulásának első évében már 10 ezer gombóc fagyira elegendő pénz, 4 millió 381 ezer forint gyűlt össze, így 352 adományozónak köszönhetően 31 település 1180 óvodásának nyílt lehetősége világot látni.

adomány, céges adomány, örökbe fogadok egy ovit, mélyszegénység, hátrányos helyzetű intézmények

Kép: OFEO

Közvetlenül a gyerekeknek

Ezek azok a cégek, amelyek az egyesületen keresztül juttatják el a jót a hátrányos helyzetű gyermekközösségeknek. Van azonban száznál is több olyan kis- és nagyvállalkozás, amely közvetlenül az intézményhez kapcsolódva költ százezreket és milliókat a gyermekekre.

Ilyen többek között a Rossmann Magyarország, a JYSK, az OTP Bank Nyrt., az OTP Életjáradék Zrt., a Bayer Hungária Kft., a MOL Group, a DHL, a GIRO ZRt., az Union VIG Biztosító Zrt., az NKM Ügyfélkapcsolati Kft., az Interfood Plusz Kft., a Liliputi, a Meglepkék vagy a Nanushka.

Adományközvetítés költségek nélkül: egyedülálló elosztási rendszer

Az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalmat működtető egyesület elosztási rendszere egyedülálló költséghatékonysággal juttatja el a felajánlásokat. Kamionnyi adomány esetében az országos hálózatában a kiválasztott önkéntes bázisintézmény vállalja fel az elosztószerepet az aktuálisan érintett megyében. Itt az óvó nénik és dadusok az egyesület által kiszámolt elosztási mennyiségben átadják az adományban részesülő intézményeknek a tusfürdőket, mosószereket. A környező intézmények összefogással, maguk szervezik meg az adomány intézménybe juttatását. Így történhet meg, hogy központi logisztikai erőforrás nélkül két nap alatt Miskolcról 144 intézmény 7 ezer gyermeke kapja meg a hónapokra elegendő tisztálkodószert. Pénzfelajánlás esetén pedig az egyesület munkatársai az adományban részesülő vezetők rendeléseit online bonyolítják, amelyeket minimális költséggel intézménybe szállít a webáruház.

Mostantól adód 1%-ának felajánlásával is támogathatod a mélyszegénységben élő gyermekeket – megmutatjuk, hogyan. Kattints ide!

adomány, céges adomány, örökbe fogadok egy ovit, mélyszegénység, hátrányos helyzetű intézmények