ÖRÖKBE FOGADOK EGY OVIT

MOZGALOM

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 1. ,Mit jelent egy óvoda örökbefogadása?

Figyelmünkkel fogadunk örökbe egy olyan közösséget, ahova nagy létszámban járnak mélyszegénységben, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben (HHH), nehéz körülmények között élő gyermekek. Őket, az óvodán keresztül támogatjuk saját, még jó minőségű, hiánytalan játékainkkal, használt, de jó minőségű, mosott ruháinkkal célirányosan, az ovi kapcsolattartója által megadott mennyiségben és egyeztetett módon. Lehetőség szerint ki lehet egészíeni a csomagot az ovink „nincslistáján” megjelölt egyéb eszközökkel, fogyóeszközökkel, ezeket is előre egyeztetve.

Kikkel kerülünk kapcsolatba, mint örökbefogadók?: Itt szakemberek  (óvodapedagógusok), rászoruló gyerekek és családjaik, valamint az ő integritásukban nagyon fontos szerepet játszó jó, megfelelő családi háttérrel rendelkező csoporttársak és azok szülei alkotnak egy közösséget. Figyelnünk kell, tekintettel kell lennünk arra is, hogy a rászoruló gyerekek mellett az oviba járnak olyan gyerekek is, akik megfelelő háttérrel rendelkeznek.

Adományainkat az ovinak adjuk, gyűjtjük, óvodai felhasználásra, nem továbbadásra a családoknak- erről érdemes beszélni az ovi vezetőjével, mert a tapasztalataink szerint ez a támogatás a kevésbé gyakori.

 1. Örökbe Fogadok Egy Ovit! mozgalom, azaz OFEO

Eddig (2020. január) 400 ovi jelentkezett segítségért, támogatásért. Nagy részük az ország észak-keleti régiójában található, de Nógrád-, Somogy-, Heves-, Békés-, Baranya megyei ovik is vannak. Jellemzően hátrányos (HH), vagy halmozottan hátrányos (HHH) helyzetű gyerekeket nevelő intézmények ezek, vagy olyan települések, melyek eleve maguk is hátrányos helyzetűek. Örökbefogadóink száma meghaladja a 2000 főt: főleg magánszemélyek, de sok iskolai osztály, óvoda, és cég is örömmel segít.

A  www.orokbefogadokegyovit.hu oldal a mozgalom weboldala, itt tudnak regisztrálni az örökbefogadók. A www.ofeo.hu felület az óvodák regisztrációjára jött létre.

Facebook közösség két platformon működik. Az Örökbe fogadok egy Ovit! oldal információi bárki számára elérhetők:

https://www.facebook.com/orokbefogadokegyovit/?modal=admin_todo_tour

A zárt facebook csoport neve az Örökbe fogadtam egy Ovit! – ebben a csoportban az örökbefogadók, az ovik vezetői, az egyszeri adományozók, az aktív érdeklődők gyűlnek:

https://www.facebook.com/groups/2182402872050152/

A mozgalom nem gyűjt, nem raktároz adományt, a szállításban sem vesz részt. A mozgalom üzemeltetője az alapító, Barát Hella, aki nonprofit módon szervezi a kezdeményezés életét, vállalva az ezzel felmerülő költségeket – családjára, barátokra és önkéntes segítőkre támaszkodva.

A mozgalom közvetít az óvoda és az örökbefogadó között, kapcsolatátadást követően nem vesz részt a támogatás szervezésében a két fél között.

Adományjellegű támogatást kommunikál a kezdeményezés, az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom nevében pénzgyűjtés nem engedélyezett, viszont az örökbefogadó az ovival egyénileg, a saját lehetőségeihez mérten egyeztet a támogatása mértékéről és milyenségéről is.

 

 1. Melyik ovi lesz a Tiéd?

Az örökbefogadott óvodádat mi választjuk ki Neked. Egyéni választásra, válogatásra nincs lehetőség. Amint beérkezik hozzánk egy ovi regisztrációja, azonnal küldjük az örökbefogadók felé. Ezért NEM földrajzi szempontok alapján történik az örökbefogadás. Valamint sok ovival megtörténhetne a „kiszorulás” a rendszerből- ami a valóságban meg is történik-, ha a földrajzi elhelyezkedése alapján támogatnánk, fogadnánk örökbe. Az ovik többsége nagyvárostól távol helyezkedik el. Viszont a lakhelyedet figyelembe vesszük a választásnál: az óvodák kiosztásánál az aktuálisan örökbe fogadható ovik közül a lakhelyedhez legközelebbi ovit fogod kapni. Így történhet meg, hogy pl. a Sopronból regisztráló örökbefogadó egy szabolcsi ovit kap, mert aktuálisan az ottani óvodának nincs még segítője. A futárszolgálatos kézbesítésnek köszönhetően nem drágább az ország másik végébe csomagot küldeni, mint a szomszéd megyébe.

 1. Hányan fogadunk örökbe egy ovit?

Egy óvodát többen segítünk, ezt az óvodai csoportok száma határozza meg. A gyermeklétszám alapján számítjuk, melyet befolyásol az is, hogy az óvodába milyen arányban járnak rászoruló gyerekek, valamint az, hogy az adott térség, ahol az ovi elhelyezkedik, mennyire hátrányos helyzetű.

Körülbelül 10 gyermekre jut egy örökbefogadó, csoportonként kb. 2-3 segítő. Tehát egy 3 csoportos ovit, ahova 50-60 gyerek jár, általában 6 örökbefogadó segít.

Ezt azért fontos tudnod, mert nincs elvárás feléd, hogy egyedül, vagy saját szervezésben kell segítened az ovi teljes közösségét. A saját, tiszta, igényesen összegyűjtött, jó minőségű feleslegeddel számol a rendszer. Úgy segíts, hogy az ne legyen számodra megterhelő. Mind különböző lehetőségekkel rendelkezünk, mind másképp segítünk. Nincs minimum, vagy maximum – az ovival egyeztetve, persze. Utókövetjük az ovikat, ha több örökbefogadót tud fogadni az intézmény, többen lesztek.

 

 1. Mikre lehet szüksége egy HHH-s ovinak?

Az általam küldött e-mailben, az örökbefogadott ovid adatai után megjelölt „Nincslista” elemeit az ovik töltik ki. Ezekre az eszközökre van leginkább szüksége az adott ovinak, de ez személyes egyeztetés során bővülhet, változhat is. Ez segít a gyűjtésben, szelektálásban. Általában az ovik szükséges eszközei ebből az általam összeállított, általános listából kerülnek ki.

Mire van szüksége egy ovinak?

A GYEREKEID JÓ MINŐSÉGŰ, MÁR NEM HASZNÁLT JÁTÉKAIRA:

 • könyvek, társasjáték, babák, plüssök, hangszerek
 • nagymozgásos játékok: feleslegessé vált kismotor, tanulóbicikli, roller

KÉZMŰVES ESZKÖZÖKRE:

 • papír, olló, ragasztó, ceruza, festék, gyurma

 ALAP DOLGOKRA:

 • zsebkendő, szalvéta, fogkefe, fogkrém, szappan,
 • takaró, törölköző, ágy, függöny, terítő,
 • tisztítószer, fertőtlenítőszer

JÓ MINŐSÉGŰ, MOSOTT RUHÁKRA ÉS CIPŐKRE

 • 3-7 éves kor között – minden esetben az adott évszaknak megfelelő ruhákra

ÉLMÉNYEKRE

 • színházi előadás, bábszínház, kirándulás, buszozás, vonatozás

 

 1. A támogatás rendszeressége

Az ovit segítik, nem pedig fenntartják az örökbefogadói. Negyed- illetve félévente küldünk adományokat, praktikusan akkor, amikor mi magunk is szanálunk otthon. A segítés folyamatos, viszont nem olyan rendszerességgel történik, amelyre támaszkodva az intézmény folyamatos ellátásként számít az adományokra. Ez mindannyiunk érdeke. A gyerekek hátterét egészítjük ki az oviban, mi örökbefogadók, ahol a szülők ezt nem, vagy csak nagyon nehezen tudják megtenni. Sok esetben a fenntartó a „nincslistában” szereplő eszközök beszerzésében nem tud részt vállalni (esetleg arra/azokra spórolnak), viszont feladatunk, hogy az addig, a fenntartó által ovira fordított összeg, vagy figyelem az örökbefogadással ne változzon meg. (Ha például vasaló vásárlásra várt az ovi a fenntartótól, de az örökbefogadójától kapott, akkor a vasaló helyett más szükséges eszközre fókuszálhatnak közösen a fenntartóval).

 1. Az örökbefogadás időtartama

Addig segíted az ovid, ameddig szeretnéd. Hosszú távon számítunk Rád, az együttműködésünkre, mégis amennyiben már nem tudod vállalni az örökbefogadást, kérlek, jelezd nekünk, hogy keressünk az ovinak egy másik segítőt, aki a helyedbe lép (orokbefogadokegyovit@gmail.com).

 

 1. Hogyan adományozz?

A tiszta és még funkciójában jól használható, jó minőség a legfontosabb szempont. Mivel személyesen tartod a kapcsolatot az óvoda vezetőjével, tudod, kinek adod át az adományt, ismeritek egymást, rendszeresen beszéltek és lehet találkoztok is. A tapasztalataink szerint ez szavatolja, hogy a saját nevünkben- a személytelen gyűjtéssel szemben – olyat adunk, amit a saját gyerekünknek, vagy rokonunknak is szívesen odaadnánk.  Viszont ha a saját gyűjtésedhez máshonnan is gyűjtesz, egyszeri adományozókkal egészíted ki a csomagod, a Te feladatod ellenőrizni azok minőségét, minden esetben. Ha például az egyszeri adományozótól nem Te veszed át az adományt, hanem ő juttatja el az ovidhoz személyesen, vagy futározva, abban az esetben is feladatod ennek a minőségét ellenőrizni pl. fotókon keresztül, vagy egyszerű figyelemfelhívással: tiszta, mosott ruhát küldjenek, és hiánytalan jó minőségű játékokat – azokat és olyanokat, amiket tudnak fogadni és használni az oviban.

 1. Mekkora csomagot küldj?

Amekkora van – nincs minimum mennyiség. A max 25kg-os rakodható dobozok azok, amelyek 2-3 ezer fornitért jutnak el az ország bármely pontjára. Küldj ilyeneket, és néha-néha egy nagyot, ha szeretnéd és lehetőséged van rá. Karácsonyra nőtt meg igazán az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom. Csodás találkozásokat láttunk, csodás rakományokat, tornateremnyi játék- és ruhahegyeket. Fantasztikus érzés ezt látni, hát még megkapni, szeretettel összekészíteni. Hosszú távon viszont a 20-25-kg-os szeretetdobozok ígérhetik a fenntarthatóságot. Hisz nekünk, örökbefogadóknak is kisebb munka összeállítani, eljuttatni ezeket, ahogy az oviban is könnyebb elpakolni, feldolgozni, raktározni a kisebb adagokat.

Örökbefogadóként a legfontosabb, hogy bizalmi kapcsolat épüljön az ovival. Az adományozás nem verseny! – sem időben, sem értékben, sem mennyiségben. Jó szívvel adj és minőséget! Ha nincs gyakorlatod még az adományozásban, érdemes elolvasnod L. Ritók Nóra útmutatását.

 

 1. Hogyan juttasd el az adományodat?

Futárszolgálatot javaslunk, a fenntarthatóság jegyében.  Nem vesz el Tőled időt az utazás, és nem kerül többe (sőt), mint a benzinköltség, amit az ovidig és vissza felhasználnál. Ennek a költségeit is Te állod. Egy 25 kg-os dobozt 2-3 ezer forintért tudsz eljuttatni. A legtöbb ovi a nagyvárosoktól távol helyezkedik el. Természetesen személyesen is eljuttathatod a csomagjaidat – ilyenkor többen hatalmas rakománnyal mennek, hisz igyekeznek minél konstruktívabban szervezni a hosszú utat.

Futáros adományküldés lépésről-lépésre:

 1. 1. Hívd fel a kapcsolattartót telefonon, és ismerkedjetek össze! Egyeztesd le a címet – biztos, ami biztos!
  3. Beszéljétek meg, hogy mit küldesz, hogy fel legyenek rá készülve (pl. hogyan kell majd eltenni, kezelni, stb.).
  4. Kérdezz rá a „nincslistájukra”, ha szeretnéd kiegészíteni az otthoni felesleges dolgaidat! Ez sem kötelező! Csak ha akarod.
  5. A teljes csomagot egy hagyományos, erős, papírdobozba tedd bele (pl. banános doboz), és írd rá a dobozra a címzettet.
  6. Postázás
  A) Ha a Magyar Postával adod fel, akkor be kell vinned a postára, és ott a feladóvevénnyel add fel.
  B) Ha futárszolgálattal küldöd (Trans-o-Flex, DPD, GLS, stb.) akkor ők eljönnek a csomagért, és háztól-házig viszik. (például: https://furgefutar.hu/belfoldi-csomagkuldes/ )
  7. CÍMKÉZD FEL!
  Töltsd le ezt a csomagkísérőt ( https://ofeo.hu/wp-content/uploads/2019/12/ofo-dobozkisero-alap.jpg), és írd rá a feladó mezőbe a saját címed, a címzett mezőbe az oviét. Ragaszd rá a dobozra jól látható helyre, hogy a csomag kézbesítője is tudja, hogy egy jó ügyben segít.
  (Ha inkább géppel töltenéd ki, ezt a doc filet használd: https://ofeo.hu/wp-content/uploads/2019/12/ofeo-dobozkisero.docx )

 

 1. Az adatok védelme

Örökbefogadóként Te vagy benne a rendszerünkben, mint az óvodát támogató személy, akinek eljuttatjuk az óvoda bemutatkozását, elérhetőségeit. Ezeket szenzitív adatként kezeld, kérlek. Csak abban az esetben oszd meg másokkal, amennyiben biztosnak érzed, hogy nem élnek majd vissza vele; pl. a telefonszámot nyilvánosan ne oszd meg, amennyiben szükséges, ezt privát üzenetként továbbítsd. Az óvodák adatai nyilvánosak, bárki megtalálja ezeket az interneten, ám a nálunk megadott adatok eltérhetnek ettől – pl. mobilszám.
Ha mást is bevonsz az ovid támogatásába, Rád számítunk abban, hogy az általad szervezett partner úgy segítse az ovit, olyan minőségű adományokkal, amilyen minőségben Te is teszed.

Az is feladatunk, hogy az óvoda ne váljon adományfelvevő ponttá, ahová személytelenül eljuttatják azokat az adományokat is, amik nem az oviba valók, vagy az adott ovinak nincs szüksége rá (pl felnőtt ruhák- hacsak nem fogadják szívesen-, minőségileg nem megfelelő adományok). Tehát  válogatott csomagok fogadását tudják vállalni az ovik, specifikusan. A legfontosabb az egyeztetés! Beszélj meg mindent a kapcsolattartóddal!

 

 1. Fotók a gyerekekről

Olyan fotókat tegyetek közzé a saját oldalatokon és a csoportban, amelyeket egyeztettetek az óvónénikkel. Náluk van szülői hozzájárulás ehhez, ha van, ezeket minden esetben velük egyeztessétek. Az Örökbe fogadok egy ovit FB oldalán –nem a zárt csoportban – olyan képeket tudunk használni, osztunk tovább, amelyeken nem felismerhetőek a gyerekek – örülünk, ha ilyet is készítetek.

 1. A Facebook közösség – az Örökbe fogadtam egy ovit! zárt csoport

A legegyszerűbb a közösségi oldalon kapcsolatot tartani, és információt megosztani egymással. Javasolt lépések a csatlakozás után:

 • Keresd meg a társaidat, ha szeretnéd. Közösen is szervezhetitek az ovi támogatását, de egyénileg is támogathatod az ovit, ahogy jobban érzed magad. Ha a társaidat keresed, jelöld a hashtag (kettős kereszt) eszközzel a település nevét, így címkézheted a bejegyzést, amit utána nagyon könnyű lesz keresni. Ha egymásra találtatok, javasoljuk, hogy készítsetek magatoknak messenger csoportot vagy levelezőlistát. Ismerkedjetek meg, beszélgessetek!
 • Vegyétek fel a kapcsolatot az ovi képviselőjével! Hívjátok meg a messenger csoportotokba vagy a levelezőlistára. Beszéljétek meg vele, hogyan tudtok a legjobban együttműködni.
 • Logisztika, logisztika, logisztika! A legpontosabb szervezést az adományok eljuttatása igényli. Készül egy Google dokumentum futárszolgálatokról, egyéb házhozszállítást is vállaló webshopokról, amiben igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni.
 • Ha posztban szeretnél megosztani tapasztalatot, ötletet, esetleg marad hely az autódban, és be tudsz segíteni a szállításban, kérlek, használd az alábbi hashtageket:

#ötlet             #tapasztalat               #telekocsi                   #nagyonadom

 1. Adomány átirányítás, egyszeri/alkalmi adományok – #nagyonadom

Olykor túl jól sikerül az adománygyűjtés, átadható adománnyal több ovi is részesülhetne a játékokból, egyebekből. Emellett sokan csatlakoznak ad hoc egy-egy adott tárgy, szolgáltatás felajánlásával, így az OFEO az egyszeri adományozók segítő szándékának  is teret szeretne adni, hogy támogathassák az ovikat, a közösséget. Ha te is átirányító, vagy egyszeri adományozó vagy, hozz létre egy posztot, írd be, mi a felajánlásod és használd a #nagyonadom hashtaget. Beszéld meg a részleteket, gondozd a posztot, és ha lezárult, töröld! Így mindig könnyen kereshetünk az aktuális felajánlásokra.

Fontos a jó minőség, a jó állapotú játék, a tiszta, mosott ruha, az igény szerinti segítségnyújtás. Ezeket mindenképp tartsd szem előtt!