1

1% = esély

Az egész évben fizetett személyi jövedelem adód 1%-ról Te döntesz: hagyod az állam kasszájában, vagy egy szerinted jó ügy irányába indítod el.

A Te 1%-od az „Örökbe Fogadok Közhasznú Egyesület” 19234814-1-41 adószámára küldve többezer gyerek életminőségén változtathat.

Beadhatod egyénileg is rendelkezésedet, ha van ügyfélkapu azonosítód, és kérheted a munkáltatódat vagy vállalkozóként a könyvelődet is.

Önállóan adózol?

Lépj be a NAV rendszerébe

Ügyfélkapuval lépj be az https://eszja.nav.gov.hu/ oldalra, ahol be tudod állítani, melyik szervezetnek szeretnéd felajánlani személyi jövedelemadód 1%-át.

Az eszja felület, ahol belépve lehet rendelkezni az adó 1%-ról

Válaszd az 1%-ról rendelkezés csempét!

A két csempe közül a jobb oldali lilán klikkelj a nyilatkozom gombra. A nyilatkozom gomb megnyomására az 1+1%-os nyilatkozat töltődik be amibe elkezdheted rögzíteni az adatokat.
A nyilatkozatot kitöltés közben is elmentheted, és a véglegesítés előtt még módosíthatod.

1% nyilatkozat beadásához erre kell kattintani az eszja oldalon

Anonim módon vagy névvel?

Lehetőséged van hozzájárulni, hogy a NAV elküldje a megadott adataidat (név, postai cím, e-mail cím) a szervezetnek, amelynek felajánlod az 1%-ot. Mi nagyon örülünk, ha az 1% felajánlásod kapcsán megkapjuk az elérhetőségeidet, így a későbbiekben is el tudunk érni, meg tudjuk köszönni a támogatást, és értesülhetsz aktuális híreinkről.

Anonim vagy névvel? Te döntesz

Örökbe Fogadok megadása

A nyilatkozat következő része a civil, illetve egyházi szervezetek kiválasztásával folytatódik. Itt annak a szervezetnek kell megadnod az adószámát, akit támogatni szeretnél. Itt kell majd megadnod az „Örökbe Fogadok Egyesület” adószámát:

19234814-1-41

Írd be az egyesület adószámát, és a nevét a rendszer kitölti. Így ellenőrizheted.

Véglegesítés

Az űrlap alsó felén azt adhatod meg, hogy melyik Magyarországon bejegyzett, technikai számmmal rendelkező egyháznak ajánlod fel adód másik 1%-át. Ezt kihagyhatod, ha nincs ilyen.

Ezután a lap alján kattints a MENTÉS, majd a „TOVÁBB A BEADÁSHOZ” gombra. Az ekkor megjelenő ablakban nyomd meg a BEADÁS gombot. Ezzel véglegesítheted a nyilatkozatodat.

Könyvelőd vagy a munkáltatód adja be?

Add meg neki, hogy hova kéred!

Ha a céged könyvelője vagy a munkáltatód pénzügyese adja be az adóbevallásodat, akkor neki jelezd, hogy hova kéred az adód 1%-át írányatni.

Ezt javasoljuk megírni neki:

„Kedves Kolléga,
Kérem, hogy a 2022. évi SZJA-m 1%-át a civil szervezetek közül az alábbi felé irányítsd az adóbevallásom elkészítésekor:
Örökbe Fogadok Közhasznú Egyesület
adószám: 19234814-1-41
Kérlek, jelezz vissza, amikor ez megtörtént.
Köszönöm”

Mire fordítjuk?

Két eredményre számítunk: a fenntartható működésre vagy a fejlődési lehetőségre.

Ha legalább 3000 fő felajánlja az adója 1%-át, akkor az éves kb. 12MFt-os működési költségünk már fedezve van, ami efölött érkezik, azt a Világjegy programra költjük.

Ha eléri a 6000 főt a felajánlók száma (vagy a 22MFt-ot), akkor fejleszteni tudjuk egy új, minden szempontból szükséges szoftverrel a működésünket, amellyel még hatékonyabban tudjuk segíteni az intézmények és a támogatók közötti kapcsolatot. Ami ezen felül marad, az a Világjegy programra megy.

Mire fordítjuk a befolyt összeget?

Mit jelent az adó 1%-a?

Köszönjük, ha minket választasz, viszont arra mindenképp biztatunk, hogy rendelkezz erről az elsőre kevésnek tűnő összegről.

Mert valójában nem kevés. Ugyanis ha mindőnk 1%-át összeadjuk, akkor összesen 26 MILLIÁRD forint sorsáról dönthetünk. Eldönthetjük, hogy az államkassza helyett. egy fontos ügy megsegítésére küldjük ezt a sok milliárdos kis összeget.

Mennyi lehet a Te 1%-od?

A személyi jövedelemadó (1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.)), rövidítve SZJA nem más, mint a magyar magánszemélyek jövedelmére kivetett adó, a jövedelemadók egyik legtipikusabb formája. Az SZJA alapja a magánszemély összes jövedelme (a munkáltatótól kapott fizetése, osztalékok, kamatok, ingatlanvagyon értékesítésből származó jövedelem, vállalkozói jövedelem és egyéb önálló jövedelem), ebbe beleszámítják a munkáltató által levont adóelőleget.

Az SZJA bevallásköteles, amit évente minden magyar keresőnek meg kell tennie. A legtöbb országban az SZJA mértéke progresszívan emelkedik, ami azt jelenti, hogy magasabb bevétel esetén magasabb az SZJA mértéke, míg alacsonyabb fizetés esetén kisebb az SZJA mértéke. Magyarországon az SZJA mértéke egységes minden jövedelemkategória esetében.

Azaz, ha a havi bruttó béred 400.000 Ft, akkor abból a 15% SZJA 60.000 Ft, aminek az 1%-a: 600 Ft. Ez egy teljes évben: 7200 Ft.

Ezt az összeget irányítod az államkasszából az Örökbe Fogadok mozgalomhoz.