A koronavírus első hulláma miatt tavasszal sorra zártak be az óvodák az országban, csak azoknak a gyerekeknek biztosítottak megőrzést, ahol nem tudták otthon megoldani a felügyeletet. A távoktatás minden intézményt új feladatok elé állított, azonban főleg a szegénységben élő gyerekek helyzete adott okot az aggodalomra. 

A távoktatás teljesen mást jelentett a hátrányos helyzetű településeken, mint a fővárosban

Sok mélyszegénységben élő család nem rendelkezik internetkapcsolattal, nincs számítógépük, még ha van is valamilyen okoseszköz otthon azt a szülők nem tudják az ovis gyerekeik fejlesztésére használni. Az egyik hátrányos helyzetű településen dolgozó óvónő számolt be arról, hogyan próbálták meg tavasszal leküzdeni a nehézségeket, hogyan tartották a kapcsolatot az ovisokkal, és milyen fejlesztésekhez juttatták hozzá a gyerekeket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézménybe több mint száz gyerek jár, akik közül szinte mindenki hátrányos helyzetű. Az online ovit csak egy szűk réteggel tudták volna megoldani, ezért döntött úgy az óvodavezető és az önfeláldozó csapata, hogy kéthetente, a gyermekek otthoni fejlődésének elősegítésére, játékos fejlesztő csomagokat készítenek, amivel folytatják a pedagógiai munkát.

„Hamar rájöttünk, hogy az nem járható út, hogy online küldjük el a fejlesztő feladatokat a szülőknek. Leginkább csak kapcsolattartásra tudjuk használni a zárt Facebook csoportot, sok szülő nem tudja otthon fejleszteni a gyerekét, ezért jobb a kézzel fogható segítség.”

A csomagokat az óvoda kapujában kialakított átvevőhelyen az óvintézkedések betartása mellett vehették át a szülők.

„A járvány miatt tavasszal nagyon bezárkóztak az emberek, féltették a gyerekeket, az óvoda bezárt. Sajnos itt hatalmas a munkanélküliség, néhány szülő érintett a közmunkaprogramban, azt a néhány embert pedig, akinek volt munkahelye tavasszal fizetetlen szabadságra küldték. Ez egy speciális helyzet volt, mi pedig igyekeztünk mindent megtenni a gyerekekért, hiszen nagy szükségük van ránk.”

Adó 1% nyilatkozat

Az örökbefogadók is besegítettek a csomagokba

Az első csomagot március végén juttatták el a szülőknek.

„Arra mindig ügyeltünk, hogy a csomagban mindig legyen egy kis gyümölcs, vagy egy kis édesség. Előkapartuk az összes tartalékunkat, az ovi saját készletéből küldtünk színespapírt, rajzlapot, színeszceruzát, de saját zsebből is beszálltak az óvónénik és dajkanénik. Emellett matematikai feladatlapokat, munkalapokat, sablonokat csomagoltunk össze a gyerekeknek. Rengeteg teher nehezedett az önkormányzatra, és az ő kereteik is végesek.”

Az óvónő megkereste az egyik képességfejlesztő magazin tulajdonosait is, akik maguk is nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt, de mégis elküldték a korábbról megmaradt kiadványaikat, munkafüzeteiket.

Fotó: Pixabay

A járvány elleni küzdelemben kiemelten fontos a kézmosás, ezért az első csomagba szappant is került. Három aktív, állandó örökbefogadójuk van, akiktől kaptak WC papírt, szalvétát, tisztálkodó- és tisztítószereket. Ebben az időszakban több adományra volt szükség, mint a szokásos működés során.

„Itt szinte minden gyerek hátrányos helyzetű, eddig, ha érkezett egy folyékony szappan azt az óvodában közösen tudták használni. Most több mint száz gyerekről külön-külön kellett gondoskodnunk, sajnos azt nem várhatjuk el egy örökbefogadótól, hogy idehozzon száz darab szappant. Mindennek nagyon örültünk, mindent eljuttattunk a gyerekeknek. Ha valaki például öt csomag papírzsebkendőt küldött a postán, akkor mi azokat a százdarabos csomagot annyifelé osztottuk, ahány gyerek van.”

Ebben a helyzetben minden olyan adomány jól jött, amit tovább tudtak küldeni a gyerekeknek, például a foglalkoztató füzet, színező, rajzlap, írólap, gyurma, origami papír, és stiftes olcsó ragasztó. Az egyik örökbefogadó segítségével a gyerekeknek tudtak szerezni vitamintablettát is.

Az egyik örökbefogadó adománya. Fotó: OFEO

„Persze arra nincs garancia, hogy minden gyerek végül elvégzi otthon a feladatokat, de sok szülő küldött képet a gyerekek munkáiról. Nagyon örültünk, hogy amikor kisbusszal jártuk a falvat és benézünk az udvarokra, olyat is láttunk, hogy a gyerekek kint ültek az asztalnál és színeztek”

– számolt be az óvónő.

Címlapkép: OFEO

 

Mostantól adód 1%-ának felajánlásával is támogathatod a mélyszegénységben élő gyermekeket – megmutatjuk, hogyan. Kattints ide!