Van olyan hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő óvoda, ahol szinte teljesen üres az udvar, és csak egy traktorgumi díszíti a kertet, de az is előfordul, hogy a régi játékok szorulnak felújításra. Az egyik nyugdíjas örökbefogadó adományának köszönhetően varázsolták újjá az ózdi óvoda udvarát Az Örökbe fogadok egy ovit mozgalomba regisztrált óvodák az úgynevezett „nincslista” kitöltésével jelezhetik, hogy milyen eszközökre van a legnagyobb szükségük. Körülbelül minden harmadik óvoda listáján szerepelnek kisebb-nagyobb udvari játékok. Az Örökbe fogadok egy ovit mozgalom főként arra épít, hogy magánadományozók jó minőségű feleslegüket, kézműves eszközöket, és olyan alap dolgokat, mint zsebkendőt, szalvétát, fogkefét, fogkrémet, illetve szappant küldenek a hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő oviknak. Nem az az elsődleges profilunk, hogy óvodaudvarokat újítunk fel, azonban az egyik nyugdíjas örökbefogadó adományának köszönhetően varázsolták újjá az ózdi óvoda udvarát, ahol az idő folyamán több fajáték elavult, vagy elkorhadt, sőt olyan is volt, amit már egyáltalán nem tudtak a gyerekek használni, mert balesetveszélyessé lett nyilvánítva. Az Ózdi Városközponti Óvodákban az Örökbe fogadok egy ovit keretében az udvari játékok felújításra kerültek a székhely óvodában, így 100 gyerek szeptembertől 11 hibátlan kinti játékon tud játszani. Az udvari játék lehetővé teszi az aktív szabad levegőn tartózkodást, és a gyermekek mozgásának, értelmének fejlődését. Az óvodás gyerekek sok időt töltenek az udvaron, azonban udvari játékok és eszközök nélkül nehéz megoldani, hogy jól érezzék magukat, és a nagymozgások lehetősége is biztosítva legyen.

A gyerekek újból használhatják a felújított udvart.  Fotó: Ózdi Városközponti Óvodák

Az óvoda Ózd város központjában található, fenntartója Ózd Város Önkormányzata. Több mint 40 éves múltra tekint vissza az óvodai nevelés ebben az épületben. Az intézményben egyre több a szegény sorsú, többségében roma származású gyermek, akiknek szülei közmunkából tartják el a családot – mondja Juhász Tamásné óvodavezető. Az óvodába 100 gyerek jár, akik közül 40-en hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetűnek számítanak. Szakmai anyagra, játékra, vizuális eszközökre viszonylag kevesebb jut a költségvetésben, a működtetés nagyon sokba kerül. A szülőktől sem várhatnak segítséget, hiszen a gyerekek közül sokan hátrányos helyzetűek, így pályázatok útján és saját alapítvány működtetésével igyekeznek pótolni a forrásaikat.

„Az örökbefogadónk már többször támogatott minket olyan felajánlásokkal, mint műanyag poharak, eszközök (olló, krepp papír, vízfesték, ecset), fogkrém és édesség. A pandémia alatt is szeretett volna segíteni, amikor elmondtam, hogy az óvoda udvarán lévő kinti játékok felújítása, bővítése jelentene óriási segítséget. Alig mertem felhozni ezt a témát, de ő ebben is partner volt, és előzetes szakember által készített árajánlat alapján vállalta a pénzbeli támogatását a javításoknak, és a játékok pótlásának”

– mondta az óvodavezető.

Az ózdi óvoda vezetője és az adományozó személyesen is találkoztak. Fotó: Ózdi Városközponti Óvodák

Ózdra szeptemberben érkezett meg a nyugdíjas magánadományozó pénzügyi támogatása. Az udvari játékok két darab új mérleghintával, és egy darab Polyball labdadobáló játékkal bővültek. Felújításra került két mérleghinta, egy mászóka hintával, és egy alacsony mászóvár -ez utóbbin a csúzdát is le kellett cserélni, valamint a tartó gerendákat. A felújításnak köszönhetően így összesen 11 hibátlan udvari játékon tud játszani a 100 kisgyermek, amelyek tanúsítványa három évig érvényes.

 

„Nagy segítség volt ez nekünk, hiszen összegben ezek a játékok nagyon drágák, viszont a nagy igénybevétel miatt, és az időjárásnak kitéve hamar elhasználódnak, tönkremennek az állagmegóvások ellenére is, és ezt csak egy-egy játékot betervezve tudtuk volna fokozatosan javítani, pótolni. Örökbefogadónk nagyvonalú, közel fél millió forintos, önzetlen segítsége példaértékű és rendkívül hasznos volt”

– mondta az örökbefogadó.

Labdadobáló játékkal játszanak a gyerekek az óvoda udvarán. Fotó: Ózdi Városközponti Óvodák

Az óvónő és az örökbefogadó személyesen is találkoztak.

„Szeptember közepén ellátogatottam Ózdra, és megnéztem a fejleményeket az óvodában: nagyon pozitív élményekkel jöttem haza, gyönyörűen rendbe hozatták az udvart, és a kerti játékokat. Igen baráti kapcsolat alakult ki közöttünk, biztosan lesz folytatása. Nagyon szimpatikus, hogy az óvodavezető mindent megtesz az óvodájáért. Két gyermekem, és hét unokám van, úgy érzem, hogy egy relatív jómódban élő polgárnak kötelessége segíteni, a jövő generációjába kell befektetni”

– mondta az örökbefogadó. Címlapkép: Az ózdi óvoda megújult udvara. Fotó: Ózdi Városközponti Óvodák