Járványkutató, epidemiológus elmondja mit és hogyan tégy, hogy biztonságosan segíthess koronavírus járvány idején az örökbe fogadott óvodádnak. Zsilák Szilvia az első hullám alkalmával a futárszolgálatokat is megkérdezte, ők hogyan garantálják a csomagok biztonságát.

A járvány idején a legtöbb óvoda szigorú óvintézkedéseket vezetett be, azonban nem lehetetlen, hogy az örökbefogadók tovább segítsék a gyerekeket és a néniket. A legfontosabb ezekben az időkben, hogy mielőtt elküldjük a csomagot, egyeztessük az óvónőkkel a kockázatokat, és kérdezzük meg tőlük, hogy mire van szükségük. Érdeklődjünk náluk afelől is, hogy menyi szabadidejük van, és át tudják-e venni a csomagot. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy az ovikat biztosítsuk arról, hogy nem felejtjük őket el, és hogy bármikor számíthatnak a támogatásunkra!

A csomagoknál három kockázati tényező van: az egyik a doboz, a másik a csomag tartalma, a harmadik pedig maga a futár, de ezeket a rizikókat a minimálisra lehet csökkenteni.

Az utóbbi időben sokan idéznek egy amerikai tanulmányt arról, hogy meddig marad életben a vírus a különböző felületeken, a kutatásnak magyarul a Semmelweis oldalán olvashatjuk a lényegét. A New England Journal of Medicine-ben közölt adatok szerint rézen akár négy óráig, kartonpapíron 24 óráig, műanyagon és rozsdamentes acélon pedig 72 óráig is életben marad a koronavírus.

Az általunk megkérdezett epidemiológus, Zöldi Viktor szerint a koronavírus elsődleges terjedési módja az emberről-emberre váladékcseppel történő átvitel. Elméletileg megtörténhet az átvitel a vírust tartalmazó váladékcseppekkel szennyezett felületekről is, de ennek járványtani jelentősége az előzőnél kisebb. Nem tudni olyan esetről, ahol a fertőzés postai küldeményekkel történő átadása érdemben felmerült volna lehetőségként, vagy ahol ezt igazolni tudták volna. 

Nézzük meg, hogy ezeket a tanácsokat hogy tudjuk átültetni a gyakorlatba: 

A csomag tartalma: ha biztosra akarunk menni, akkor számoljunk a műanyagra vonatkozó 72 órával. A csomag belsejében lévő cuccokat tehát a lezárt dobozban érdemes két napig otthon parkoltatni, így azoknál nulla lesz az esélye annak, hogy átadják a fertőzést.

A csomag külseje: az óvónőnek átvételkor érdemes textil kesztyűben megfogni a csomagot, és utána alaposan kezet mosni szappannal. Ha megint zéróra akarjuk csökkenteni a kockázatot, akkor újból parkoltassák a csomagot egy félreeső helyen három napig.

Tehát a rizikót így nem a csomag jelenti, hanem maga a futár.

Felhívtunk két országos futárcéget akik azt mondták, hogy a futároknak is az az érdeke, hogy minimálisra csökkentsék a kapcsolattartást.  A futárok maszkban és kesztyűben dolgoznak, illetve folyamatosan fertőtlenítik a kezüket. Ha szeretnénk tartani tőlük a két méteres távolságot, akkor azt elég a helyszínen jelezni, és ők lerakják a csomagot az ajtó elé.

Jelenleg kötelező aláírással igazolni, hogy átvettük a csomagot, amihez többnyire már nem papírt, hanem digitális aláírópadot használnak, a készülékhez pedig digitális tollat. Ne felejtsük, a futárnak szintén érdeke, hogy minimális legyen a kontaktus! Az átvételkor az óvónők kérjék meg, hogy tegye a csomagra az aláírópadot, amit megfoghatnak kesztyűben, tiszta papírzsebkendővel, majd pedig alaposan mossanak kezet szappannal.

A vírus miatt szükség van néhány változtatásra az életünkben, de a tevékenységünk nem áll meg. A meglepetés-csomagokat tehát ezentúl hanyagoljuk, a személyes látogatásokat is érdemes későbbre halasztani.

Fontos, hogy a szükséges óvintézkedésekről előre tájékoztassuk az ovikat, azonban ha szükségük van valamire, akkor semmi akadálya, hogy továbbra is támogassuk őket.