37 180 gyerek kapott illatos adományt az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalmon keresztül. Nyolc kamionnyi sampon, tusfürdő, mosószer érkezett hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodákba, gyerekházakba, tanodákba, gyermek- és anyaotthonokba szerte az országban.

Két év alatt, a világjárvány időszakában az ország legszegényebb településeit megcélozva, közel 150 ezer darab tusfürdőt, sampont, szappant, fogkrémet, fertőtlenítő folyékony szappant, valamint mosószert juttatott el egy magyar multinacionális cég szépségápolási termékekkel foglalkozó üzletága. A 2020 tavaszán induló adománysorozat Nagykállón kezdődött, és 2021 novemberében egy csepeli óvodában zárult. Az adománycsomagok edukációs kisfüzeteket is tartalmaztak, ezzel is segítve, hogy a kicsik megismerjék a megfelelő tisztálkodás lépéseit, fontosságát.

Közel 150 ezer darab tusfürdőt, sampont, szappant, fogkrémet, fertőtlenítő folyékony szappant, valamint mosószert juttattak el az ország legszegényebb településeire. Fotó: Örökbe fogadok egy ovit

Az elmúlt két évben az ország nyolc pontjára érkezett kamion: Nagykállóra, Miskolcra, Szigetvárra, Gyöngyösre, Gádorosra, Alattyánra, Hajdúhadházra és Budapestre. A Henkel Magyarország Kft. több különböző hajápolási és testápolási termékét ajánlotta fel jótékony célra az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalmon keresztül, hogy minden tisztálkodási szer közvetlenül a rászoruló gyerekekhez kerüljön.

A nyolc kamionnyi adomány eloszlása az országban. Fotó: Örökbe fogadok egy ovit

Az Örökbe fogadok Egyesület forintráfordítás nélkül bonyolította le az adomány kiosztását, a mozgalomban regisztrált intézmények dolgozóival páratlan összefogásban. A multinacionális cég vállalta, hogy az ország adott pontjaira kiszállítja a több kamionnyi felajánlását. Az egyesület pedig a gyerekeket nevelő intézményekkel szoros együttműködésben megszervezte a kiosztást. Egy-egy hétig az intézmények teljes személyzete – a dadustól kezdve a konyhás néniig – számolt, szortírozott és pakolta a raklapokon érkező ajándékokat. Így történt meg az is, hogy az egyik óvoda vezetője a szomszéd kertészettől kért kölcsön targoncát a raklapok mozgatásához.

Lepakolják a kamiont a szigetvári oviban. Fotó: Örökbe fogadok egy ovit

Az elosztó óvodához közeli, több száz intézmény maga szervezte meg a gyermeklétszám alapján kiszámolt adománycsomagok elszállítását. A szomszédos falvak ovijai összefogtak, a költséghatékony szállítás miatt, de volt olyan is, hogy a falu „tésztás szállítója” ugrott be 30 kartondoboznyi tusfürdőért és samponért a mélyszegénységben élő gyerekeket nevelő ovit segítve.

Adó 1% nyilatkozat

Több óvodának az őket örökbefogadó magánszemély szervezte meg az adományok átszállítását az intézménybe. De olyan is volt, ahol maga a polgármester ült autóba és vitte el az ovisoknak az ajándékot, mert talán nem is volt még ilyen nagy esemény a falu életében. A legtöbb mélyszegénységben élő gyermeknek ugyanis a szülei még a tisztasági csomagot sem tudják beszerezni, az adományok segítségével most hónapokra elegendő folyékony szappan áll rendelkezésükre. A karantén időszakában a gyerekek otthonába vitték a higiéniai szereket az óvó nénik. Sok tusfürdő és sampon pedig az ovis karácsonyfa alá került, főleg azért, mert több kisgyermek csak az oviban ülhet a fa köré, mert otthon nincs.

Csepeli ovisok szagolgatják az illatos adományt. Fotó: Örökbe fogadok egy ovit

Az illatos adományok különféle módon hasznosultak. A legtöbb intézményben fél évre, vagy egy egész évre elegendő folyékony szappant állítottak elő a tusfürdőkből és a fertőtlenítős folyékony szappan készletből a gyerekeknek. Ahol az óvodai költségeket sikerült csökkenteni az adományokkal, ott olyan eszközökre fordították a megspórolt pénzt, amire már régóta szükség volt. Az egyik ovi sötétítőket vásárolt, egy másik óvodában kirándulni mentek el. Az adományoknak köszönhetően az ország 50 anyaotthonában is páratlan karácsony volt a tavalyi. A gyerekek mellett az anyákat is várta ajándék az ünnepi fa alatt, ami különleges alkalomnak számít.

Egy óvodában a karácsonyfa alá kerültek az adományok. Fotó: Örökbe fogadok egy ovit

A transzparens adományozás során minden intézmény fotót készített az épületébe érkező adományokról. Így állt össze ez az összesen 652 fotóból álló vászonkép, amit a magyarországi Henkel Beauty Care üzletág igazgatója, Szak Zsuzsanna vett át a csepeli óvodában.

Az adományfotókból készült vászonképet veszi át Szak Zsuzsanna az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom alapítójától. Fotó: Örökbe fogadok egy ovit

A civil kezdeményezésként indult Örökbe fogadok egy ovit mozgalomhoz az ötezer magánszemély mellett már több száz kis- és nagyvállalkozás csatlakozott örökbefogadóként, vagy több intézményt segítő felajánlóként. Összesen már 43 ezer gyermeket tudnak így támogatni. A mozgalom rendszerében már több mint 800 intézmény szerepel, amelyek mind halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel állnak kapcsolatban. Az egyesület közvetlen kapcsolatot hoz létre a támogató és a támogatott között, így minden adakozó pontosan tudhatja, név szerint is ismerheti azokat a gyerekeket, akiket a figyelmével fogad örökbe akár most karácsonykor.

 

Mostantól adód 1%-ának felajánlásával is támogathatod a mélyszegénységben élő gyermekeket – megmutatjuk, hogyan. Kattints ide!